Friday, January 28, 2011
ၾကက္သားဒုုတ္ထိုုး
၀က္သားကိုု ဒုုတ္နဲ႔ထိုုးေတာ့ ၀က္သားဒုုတ္ထုုိး။ ၾကက္သားကိုု ဒုုတ္နဲ႔ထိုုး
ေတာ့ ၾကက္သားဒုုတ္ထုုိး ျဖစ္ကေရာ။ ရွင္းတယ္ေနာ္။ ေျပာခ်င္တာက
ဒုုတ္နဲ႔ထိုုးတာခ်င္း အတူတူ။ ကြာျခားခ်က္ေတြ ရွိေနတဲ့အေၾကာင္း အစီရင္
ခံခ်င္တာပါခင္ဗ်ား။
၀က္ဒုုတ္ထိုုးက ၀က္သားေတြကိုု ျပဳတ္ရတယ္။ ၾကက္ဒုုတ္ထုုိးကေတာ့
ၾကက္သားေတြကိုု ကင္ရတယ္။ ၾကက္ဒုုတ္ထိုုးက ဂ်ပန္စာပါ။ “ယကီတိုုရီ”
လိုု႔ေခၚပါတယ္။ ဂ်ပန္လမ္းေဘး အစားအစာတမ်ိဳးေပါ့။ ေစ်းလည္းေပါ၊
စားလိုု႔လည္း ေကာင္း။ ဘီယာနဲ႔ျမည္းရင္ အင္မတန္ မိုုက္ပါတယ္။
အေပၚကပံုုက ဂ်ပန္လိုု ၾကက္သားဒုုတ္ထုုိုးလိုု႔ ေရးထားတဲ့ မီးပံုုးပါ။
သတင္းကၽြတ္လိုု႔ထြန္းထားတာ မဟုုတ္။ ဆိုုင္ဖြင့္ရင္ မီးပံုုးမွာ မီးလင္း
ေနတယ္။ သေဘာေပါက္။
တခ်ိဳ ႔ေနရာေတြမွာ ၾကက္အျမစ္၊ အူ၊ အရိုုးႏုု၊ အေရခြံနဲ႔ အေတာင္ပံ
ေတြပါ ကင္ၿပီးေရာင္းတယ္။ မီးေသြးနဲ႔ ကင္တယ္။ ၀က္သားဒုုတ္ထိုုး
ဆိုုင္ေတြလိုုပဲ စားခ်င္တာကိုု လက္ညွိဳးထိုုးၿပီး ကင္ခိုုင္းယံုုပဲ။ ျမန္မာ
၀က္သားဒုုတ္ထုိးက သဘာ၀ပါတ္၀န္းက်င္ကိုု ပိုုၿပီးထိန္းသိမ္းတယ္လိုု႔
ဆိုုရမယ္။ ၀ါးကိုု ေသးေသးမွ်င္မွ်င္ပဲ သံုုးတယ္။ ဂ်ပန္ၾကက္ဒုုတ္ထုုိးက
ေတာ့ ၀ါးကိုု တုုတ္တုုတ္ရွည္ရွည္ သံုုးယံုုမက လက္နဲ႔ကိုုင္လိုု႔ေကာင္း
ေအာင္ အေနာက္မွာ အျပားေလးပါလုုပ္ထားတယ္။ ၀ါး ပိုုကုုန္တာေပါ့။
၀က္သားဒုုတ္ထုုိုုးဆိုုင္က အခ်ိန္မေရြး ေနရာေျပာင္းၿပီးဖြင့္လိုု႔ရတယ္။
ေကာင္းမယ္ထင္တဲ့ေနရာ ေဆာင့္ေၾကာင့္ထိုုင္ခ်လိုုက္ရင္ပဲ ဆိုုင္ဖြင့္ၿပီး
သားျဖစ္ကေရာ။ စားတဲ့လူေတြကလည္း ဒုုတ္ထုုိးေတာင္းေဘးမွာ ၀ိုုင္း
ထိုုင္ၿပီး ဆြဲၾကယံုုပဲ။ ဂ်ပန္ဒုုတ္ထိုုးကေတာ့ စားပြဲေလးတခုု လိုုတယ္။
ကင္စရာ မီးဖိုုအရွည္ေလး တခုုလိုုတယ္။
ငယ္ငယ္က သင္ခဲ့ဖူးတာ မီးကိုုစတင္ေတြ ႔ရွိသူဟာ “ဂူရီး” ဆိုုပဲ။
ဘယ္ေဒသက လူမွန္းမသိပါ။ မီးကိုုေတြ ႔ၿပီးတဲ့ေနာက္ မ်ားမၾကာ
ခင္ လူေတြဟာအသားကိုု ကင္လာၾကသတဲ့။ အဲဒါရဲ ႔မေရွးမေႏွာင္း
မွာ အသားကိုုဒုုတ္နဲ႔ထိုုးလာခဲ့ၾကတယ္လိုု႔ ယူဆရတယ္။
အသားကိုု ဒုုတ္နဲ႔စၿပီးထုုိးတဲ့သူ ဘယ္သူလဲဆိုုတာ မသင္ခဲ့ရလိုု႔ မသိပါ။
ကမၻာ့၀ါးေတာႀကီးေတြ မ်ိဳးတုုန္းေတာ့မဟဲ့လိုု႔ သဘာ၀ပါတ္၀န္းက်င္
သမားေတြ ေဒါသတႀကီးေအာ္ဟစ္လာၾကရင္ ဒုုတ္ထုုိးသမိုုင္း တခန္း
ရပ္မယ့္သေဘာရွိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့လည္း လူေတြက အသားကိုု ဒုုတ္နဲ႔
မထိုုးလည္း တျခားဟာေတြနဲ႔ထိုုးၿပီး စားေနၾကတာပါပဲ။
ျမန္မာျပည္ေနတုုန္းက ၾကက္သားဒုုတ္ထုိး မစားဖူးဘူး။ ၾကြက္သား
ဒုုတ္ထုိးေတာ့ စားခဲ့ဖူးတယ္။ လယ္ၾကြက္ႀကီးေတြ ကင္ၿပီးစားတာ။
ေတာအရက္နဲ႔ ျမည္းခဲ့ဖူးတယ္။ သိပ္ၿပီးေကာင္းတယ္ မိတ္ေဆြတိုု႔။
၀က္သားဒုုတ္ထုုိးလည္း ေကာင္းတာပါပဲ။
ဒုုတ္နဲ႔ထိုုးတိုုင္းလည္း ေကာင္းတယ္လိုု႔ မထင္ၾကနဲ႔။ တခ်ိန္က
ျမန္မာ့ေက်းလက္ေတြမွာ ညညဆိုု အပ်ိဳရွိတဲ့အိမ္ေတြကိုု လူပ်ိဳေတြ
တိတ္တဆိတ္လာၿပီး အိမ္ေအာက္ကေန ၾကမ္းျပင္ကိုုလား၊ ၾကမ္း
ေပါက္ကိုုလား(တခုုခုုပဲ) ဒုုတ္နဲ႔ ထိုုးၾကသတဲ့။ ခ်ိန္းေတြ ႔ဖိုု႔ အခ်က္ျပ
တဲ့သေဘာ။ အခုုေတာ့ အဲဒီအေလ့အထ ေပ်ာက္သြားပါၿပီ။ ဒုုတ္နဲ႔
ထိုုးၿပီးခ်ိန္းတာ မႀကိဳက္ၾကေတာ့ဘူး ထင္ပါရဲ ႔။ လက္ကိုုင္ဖုုန္းေတြ
လည္း ေပၚလာေနၿပီကိုုး။
(ရုုပ္ပံုု ၊ ဂူဂလ္)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
၀က္သားကင္ကုိ ပထမဆံုး လက္ညိဳးနဲ႕ထုိးၿပီးစားတဲ့ လူသားက ေက်ာက္ေခတ္က "ဘိုဘို" တဲ့။ ငယ္ငယ္တုန္းက ဖတ္စာအုပ္ထဲမွာ သင္ရတယ္။ :P
လက္ညိဳးပူသြားလို႕ ေႏွာင္းလူမ်ားက တုတ္ကို တီထြင္လာခဲ့ၾကတာ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
ဗဟုသုတအလို႕ငွာ ျဖည့္စြက္ေပးလိုက္ပါတယ္။ :)
Post a Comment