Monday, October 27, 2008

ဦးႀကီးပု ေနာက္ဆက္တြဲ










ၿပီးခဲ့တဲ့ႏွစ္ ၾသဂုတ္လတုန္းက ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း ၅၀၀ ဆိုတဲ့ ႏိုင္ငံေက်ာ္စာအုပ္ကိုေရးသားခဲ့သူ ဦးႀကီးပုအေၾကာင္း အစပ်ိဳးခဲ့ၿပီး တို႔လို႔တန္းလန္းနဲ႔ ဆက္မေရးျဖစ္ခဲ့ပါ။ အခုျပန္စပါ့မယ္။ မဖတ္ရေသးသူမ်ား ပို႔စ္အေဟာင္းကိုသာ ျပန္ၾကည့္ၾကေပေရာ့။

ဦးႀကီးပုအေၾကာင္းကိုဘာေၾကာင့္ေရးရသလဲဆိုတာကိုရွင္းပါ့မယ္။ ႏိုင္ငံျခားေရာက္လာေတာ့ ျမန္မာ အစားအေသာက္ကို ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္းမွန္မွန္ကန္ကန္နဲ႔ ခ်က္ဖို႔ႀကိဳးစားတဲ့အခါ အဆင္တေျပျဖစ္ ေစတဲ့စာအုပ္ရွားပါးလြန္းတဲ့အတြက္ စိတ္မေကာင္းျဖစ္ရတာက တခ်က္။ ကၽြန္ေတာ့ဆီမွာရွိတဲ့၁၉၉၄ ခုႏွစ္က ျပနၿ္ပီး ပံုႏွိပ္တဲ့ ဦးႀကီးပုရဲ ႔စာအုပ္မွာက ဒႆမအႀကိမ္လို႔ေရးထားပါတယ္။ ပထမဆံုးအႀကိမ္ ထုတ္ေ၀တာဘယ္တုန္းကလည္းဆုိတာ မသိရပါ။ ႏိုင္ငံေက်ာ္ပုဂိၢဳလ္ တေယာက္ရဲ ႔အေၾကာင္းကို ကၽြန္ေတာ္တို႔ ဒီထက္ပိုၿပီးသိသင့္တယ္လို႔ယူဆတာကတခ်က္။ ေနာက္တခ်က္က ျမန္မာ့ဟင္းလွ်ာ ခ်က္ျပဳတ္နည္းေတြကို ႏိုင္ငံတကာအဆင့္မွီမွတ္တမ္းတင္ ထုတ္ေ၀တာမ်ိဳးရွိသင့္ၿပီလို႔ယူဆၿပီးေရးရ တာပါပဲ။ ဒီစာအုပ္ေရးၿပီးႏိုင္ငံတကာကိုတင္ပို႔ေရာင္းခ်ဖို႔ မဟုတ္ပါဘူး။ ႏိုင္ငံတကာက ခ်က္နည္းျပဳတ္ နည္းစာအုပ္ေတြ ကိုေလ့လာၿပီး ကိုယ့္နည္းကိုယ့္ဟန္နဲ႔ ေခတ္မီွမွီဖန္တီး ဖို႔ေျပာတာပါ။

ဟိုတေလာကပဲ ဘေလာ့ဂါေလာရွည္က ငါးထမင္းနယ္လုပ္နည္းကိုဓါတ္ပံုနဲ႔တကြ စံနစ္တက်ေဖၚျပ ေပးထားတာကို ေတြ႔ရလို႔၀မ္းသာရပါတယ္။ တခ်ိဳ ႔ဘေလာ့ဂ္ေတြမွာလည္း ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္းေလး ေတြေတြ ႔ရတတ္ပါတယ္။ ျမန္မာ့အစားအစာခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း ဘေလာ့ဂ္တခုသီးသန္႔ရွိရင္ေကာင္း မွာပဲလို႔လည္း ထင္မိပါတယ္။ ႀကံဳတုန္း ေၾကာ္ညာကပ္ရရင္ လုလုရဲ ႔ေမတၱာရပ္၀န္း မီးဖိုေဆာင္ ဆိုတဲ့ ဘေလာ့ဂ္ကေတာ့ ကၽြန္ေတာ္ေတြ ႔မိသမွ်အေကာင္းဆံုး ျမန္မာအခ်က္အျပဳတ္ဘေလာ့ဂ္တခုပါပဲ။ လိပ္စာက lulucooking.blogspot.com ပါ။ အရသာအရွိဆံုး ျမန္မာဘေလာ့ဂ္ ဆိုပါေတာ့။

ကၽြန္ေတာ့ဆီမွာ ဦးႀကီးပုစာအုပ္အပါအ၀င္ ျမန္မာျပည္ထုတ္ခ်က္နည္း ျပဳတ္နည္းစာအုပ္သံုးအုပ္ရွိပါ တယ္။ ဦးႀကီးပုစာအုပ္က အေကာင္းဆံုးပါ။ တျခားစာအုပ္ေတြထက္ လက္ေတြ ႔ပိုက်ပါတယ္။ အေသး ပိုစိတ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဒီထက္ပိုၿပီးခ်က္ျပဳတ္သူအတြက္ အလြယ္တကူျဖစ္ေအာင္ ရွင္းလင္းျပလို႔ရပါ ေသးတယ္။ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း စာအုပ္ ဆိုတာ အၿမဲတမ္း ထပ္မံျဖည့္စြက္ခ်က္ေတြနဲ႔ အႀကိမ္ႀကိမ္ထုတ္ေ၀ ေနရမယ့္စာအုပ္မ်ိဳးပါ။ ဒါေပမယ့္ ဦးႀကီးပုစာအုပ္က ေတာ့ တႀကိမ္ထဲနဲ႔တင္ ကိစၥျပတ္ေနပါတယ္။ ဦးႀကီး ပုကိုအျပစ္တင္ေနတာမဟုတ္ပါ။ သူ႔ရဲ ႔မိသားစု၀င္မ်ားကျဖစ္ေစ၊ ဦးႀကီးပု စာအုပ္နဲ႔သက္ဆိုင္တဲ့ပုဂၢိဳလ္ မ်ားကျဖစ္ေစ အားနဲခ်က္ေတြကိုထပ္ျဖည့္ၿပီးထုတ္ေ၀မယ္ဆိုရင္ ပိုေကာင္းပါလိမ့္ မယ္။

တခ်ိဳ ႔က ေစာတက တက္ၾကတာရွိပါတယ္။ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္းမွာ သင့္ရံုထည့္ပါတို႔၊ အနည္းငယ္ ထည့္ပါတို႔ဆိုတဲ့ အေရးအသားမ်ိဳးကိုမႀကိဳက္ၾကပါဘူး။ အတိုင္းအဆကိုအနီးစပ္ဆံုးသိခ်င္ၾကပါတယ္။ ဘယ္ေလာက္က သင့္မွန္းမသိလို႔ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း၀ယ္ဖတ္ပါတယ္။သင့္ရံုတို႔၊အနည္းငယ္တို႔ဆို ေတာ့ဘယ္လိုဆက္စခန္းသြားရမွန္းမသိျဖစ္တတ္ၾက လို႔ပါ။ ဟုတ္သင့္သေလာက္ေတာ့ဟုတ္ပါတယ္။ဒါေတြကိုျပဳျပင္ၿပီးပိုေကာင္းေအာင္လုပ္ရင္လူေတြပိုႀကိဳက္ၾကပါလိမ့္မယ္။

ျမန္မာ့စာအုပ္ထုတ္ေ၀ေရးေလာကမွာ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္းစာအုပ္ေတြက ဘာလို႔ရွားပါးရတာပါလဲ။ ကၽြန္ေတာ္သတိထားမိသေလာက္ အုပ္၂၀ေလာက္ေတာင္မရွိဘူးလို႔ထင္ပါတယ္။ ေစ်းကြက္မရွိလို႔ လား။ ျမန္မာေတြက အားလံုးခ်က္တတ္ျပဳတ္တတ္ေတြျဖစ္ေနလို႔ ဒီစာအုပ္ေတြမလိုတာလား။ ျမန္မာ ေတြကဟင္းခ်က္နည္းေကာင္းေကာင္းကို ေလ့လာၿပီးမခ်က္ခ်င္ၾကတာလား။ ေသေသခ်ာခ်ာေရးသား ထုတ္ေ၀မယ့္သူေတြရွားပါးလြန္းတာလား။ ျမန္မာျပည္မွာ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္းစာအုပ္တင္ ရွားပါးတာ မဟုတ္ပါဘူး။ ခ်က္ျပဳတ္နည္းသင္တန္းေတြပါ ရွားလြန္းတယ္လို႔ထင္ပါ တယ္။ တခ်ိဳ ႔တိုင္းျပည္ေတြဆို ခ်က္ျပဳတ္နည္းရုပ္သံလိုင္းက သီးသန္႔ေတာင္ထုတ္လႊင့္ရတာပါ။ အာရွထဲကပဲ ဂ်ပန္ဆိုရင္ အခ်က္အျပဳတ္ရုပ္သံ လိုင္းကလူၾကည့္အမ်ားဆံုးပါ။ ခ်က္တာျပဳတ္တာဟာစည္းစိမ္ တမ်ိဳး၊ အနားယူအပမ္းေျဖမႈတမ်ိဳး လို႔သေဘာထားၾကတာပါ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ဆီမွာကေတာ့ ခ်က္တာ ျပဳတ္တာက အလုပ္ႀကီးတခုပါ။ေစ်းကိုလည္း ေန႔စဥ္သြားရတာ အလုပ္တခုပါ။ အိမ္ရွင္မမ်ားနဲ႔ ခ်က္ ျပဳတ္သူ အိမ္ရွင္ထီးမ်ားညီးညဴၾက တဲ့ကိစၥပါ။ ဘာပဲေျပာေျပာ ဟင္းတခြက္ေကာင္းလို႔ကေတာ့ လူတိုင္း သေဘာက်မွာမလြဲ။ ဟင္းေကာင္းေႂကြးေကာင္းစားႏိုင္ဖို႔ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း လုပ္ၾကစို႔ဆိုတဲ့ အမ်ိဳး သားေရးဦး တည္ခ်က္နဲ႔အညီ ေရွ ႔ဆက္ခ်ီတက္ၾကမယ္ဆိုရင္ျဖင့္ သာယာ၀ေျပာတဲ့ေလာကသစ္ ႀကီးဆီ ေရာက္ရမည္မွာဧကန္ပင္ဆိုၿပီး အဆံုးသတ္လိုက္ပါေတာ့မယ္။ ဦးႀကီးပု က်န္းမာပါေစ။

(ရုပ္ပံုကို ဂူဂလ္က ရွာယူပါတယ္)

1 comment:

Law Shay said...

ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ အေပါ့အငန္လုိဟာမ်ိဳးကုိ ဖီလင္လာသေလာက္ ထည့္တတ္ပါတယ္။ ဒါမ်ိဳးက ပါရမီပါမွ အဆင္ေျပမွာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ ေဖာ္ျမဴလာ ပံုေသေပးလုိ႕မေကာင္းပါ။ တဇြန္းလုိ႕ ေျပာရင္ေတာင္ ထမင္းစားဇြန္းလား၊ ဟင္းခတ္ဇြန္းလား ေကာ္ဖီဇြန္းလား၊ ေမာက္ခ်ိဳလား စသျဖင့္ ရွိေသးတယ္။ ဇြန္းကုိ ေသခ်ာ သိရင္ေတာင္ ေမာက္ေမာက္လား၊ ကြက္တိျပည့္လား၊ မျပည့္တျပည့္လား ရွိေသးတယ္။ ဒီတခါခ်က္တာ ေရမ်ားသြားလုိ႕ ေဖာ္ျမဴလာထက္ နည္းနည္း ပိုထည့္တယ္ဆုိတာလဲ ရွိေသးေတာ့ သိပ္ေတာ့ မလြယ္လွဘူးထင္တယ္။ ဒါနဲ႕ ကၽြန္ေတာ့္ဘေလာ့ဂ္မွာ ၀က္ေျခေထာက္ဟင္းေအး ခ်က္နည္းလဲ ရွိပါ့ဗ်ာ။