ျမန္မာျပည္ကလူတိုုင္း ငါးဖယ္ကိုုေတာ့ ႀကိဳက္ၾကမယ္ထင္တယ္ ။ သူက
ေရခ်ိဳငါး ။ အေရွ႕ေတာင္အာရွနဲ႕ အာဖရိကမွာပဲ ေပါက္ဖြါးသတဲ့။ အာဖရိ
ကမွာ ငါးဖယ္ကိုု ဘယ္ပံုုဘယ္နည္း လုုပ္စားၾကတယ္ မသိ ။ အေရွ႕ေတာင္
အာရွမွာေတာ့ ငါးဖယ္ကိုု ျခစ္ၿပီး ေထာင္း။ ေထာင္းၿပီး လံုုး။ မလံုုးရင္ ျပား ။
ျပားၿပီးရင္ ေၾကာ္ ။ ေၾကာ္ၿပီးရင္ သုုတ္ ။ မသုုတ္ရင္ ခ်က္ ။ ငါးဖယ္လံုုးကိုု
ျပဳတ္စားသူေတြလည္းရွိတယ္။
ငါးေတြကိုု မ်ားေသာအားျဖင့္ အေကာင္လိုုက္ ကင္ရင္ ကင္ ။ မကင္ရင္
ေၾကာ္ ။ မေၾကာ္ရင္ ျပဳတ္ ။ မျပဳတ္ရင္ ခုုတ္ထစ္ၿပီး ခ်က္စားၾကတာပဲ။
ငါးဖယ္ခင္မ်ာမွာေတာ့ အဲသလိုု မဟုုတ္ရွာဘူး ။ ဟင္းလွ်ာဘ၀ မေရာက္
ခင္မွာ အလႊာခံရတယ္ ။ အလွီးခံရတယ္။ အျခစ္ခံရတယ္။ အေထာင္းခံရ
တယ္။ အေတခံရတယ္။ အလံုုးခံရတယ္။ မသက္သာလွဘူး ။ အသားကိုု
ဟင္းလုုပ္ရံုုတင္မက အရိုုးကိုုပါျပဳတ္ၿပီး ဟင္းခ်ိဳလုုပ္ ေသာက္ၾကေသးတယ္။
ငါးဖယ္နဲ႔လုုပ္တဲ့ ငါးပိလည္း ရွိလိုုက္ေသး ။ တျခားငါးေတြလိုုလည္း သူ႔ကိုု
ခ်က္စား၊ ေၾကာ္စားၾကပါတယ္ ။ ငါးဖယ္ဘ၀ မလြယ္လွပါကလား။
ငါးဖယ္ဆိုုတာ အေပါစားငါး မဟုုတ္ပါဘူး။ ဆင္းရဲသူေတြ သိပ္မစားႏိုုင္ၾက
ရွာပါ ။ ငါးဖယ္ေၾကာ္ဆိုုတာကလည္း တျမတ္တႏိုုးစားရတဲ့ အရာပါ ။ ပုုဇြန္
ထုုပ္နဲ႔ နင္လားငါလား အဆင့္မွာရွိပါတယ္။ ေပါ့ေသးေသး ငါးမ်ိဳးမဟုုတ္ပါ ။
ငါးဖယ္နဲ႔ပတ္သက္ၿပီး ဥပမာေပးၾကတာေတြလည္း ရွိတယ္။ ငါးဖယ္ေတ
ေတတယ္တဲ့ အထပ္ထပ္အခါခါ ထုုေထာင္းတာကိုု ဆိုုလိုုတယ္။ ငါးဖယ္ျပန္
ဆိုုတာလည္းရွိေသးတယ္။ ခႏၱာကိုုယ္ကိုု ဘယ္ျပန္ညာျပန္လူးလွိမ္တယ္တဲ့။
စာေပအရာမွာလည္း ဒိုု႔ရဲ႕ငါးဖယ္က ၀င္ဆန္႔တဲ့သူပါ။ ပုုဂံသူရဲေကာင္း ငလံုုး
ေဒသအလိုုက္ ငါးဖယ္ကိုု အမ်ိဳးမ်ိဳးလုုပ္စားၾကတယ္။ အရသာလည္း အမ်ိဳး
မ်ိဳးပဲ။ ဆက္ၿပီးေလ့လာဖိုု႔ေကာင္းတာက ငါးဖယ္ကိုု ဘယ္ေဒသက စၿပီး ျခစ္
ၾကသလဲ ဆိုုတာပဲ။ တျခားငါးေတြလိုု ခုုတ္ထစ္မစားပဲ ငါးဖယ္ရဲ႕ခႏၱာကိုုယ္
ကိုု အလွ်ားလိုုက္ လႊာၿပီး ေပၚလာတဲ့အသားကိုု ျခစ္ထုုတ္တဲ့အေလ့အထက
ဘယ္ေဒသက စတင္ခဲ့သလဲ။ ျမန္မာလား ။ ထိုုင္းလား။ ဗီယက္နမ္လား။
မေလးရွားလား ။
တကယ္လိုု႔ ခိုုင္မာတဲ့သက္ေသအေထာက္အထားေတြနဲ႔ ျမန္မာျပည္က စ
တယ္ဆိုုတာ ျပႏိုုင္ရင္ ။ ဒီအခ်က္ကိုု လႊတ္ေတာ္မွာ တင္ျပရပါလိမ့္မယ္ ။
“ငါးဖယ္ျခစ္အစ ဒိုု႔ျမန္မာကကြ”ဆိုုတဲ့ စာလံုုးမည္းႀကီးနဲ႔ ျမန္မာ့အလင္း
သတင္းစာ ေခါင္းႀကီးပိုုင္းမွာ ေဖၚျပရပါလိမ့္မယ္။ ငါဖယ္ပံုုပါတဲ့ တီရွပ္ေတြ
၀တ္ၾကရပါလိမ့္မယ္။ ငါးဖယ္အလံေတြ လႊင့္ၾကရပါလိမ့္မယ္ ။
ေၾကာ္ကိုု ဟင္းအျဖစ္တင္မက သြားရည္စာေကာင္းတခုုအေနနဲ႔ေရာ အျမည္း
ေကာင္းတခုုအေနနဲ႔ပါ သံုုးပါတယ္။ ပံုုစံအားျဖင့္တူတယ္ဆိုုေပမဲ့ အရသာ
ေတာ့ ကြဲပါတယ္။ ထိုုင္းငါးဖယ္ေၾကာ္က ပင္စိမ္းရြက္ေတြ သၾကားေတြနဲ႔
လုုပ္ထားေတာ့ အနံ႕ပိုုျပင္းၿပီး ခ်ိဳပါတယ္။ ျမန္မာပါးစပ္နဲ႔ မတည့္ပါဘူး။
ျမန္မာငါးဖယ္ေၾကာ္ကိုုလည္း ထိုုင္းေတြ ႀကိဳက္လိမ့္မယ္ မထင္ပါဘူး။ ျမန္မာ
ငယ္ဖယ္ေၾကာ္က ထိုုင္းထက္ပိုုၿပီး ရိုုးရွင္းပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ဂ်င္းနဲ႔
ငါးဖယ္နဲ႔ေရာၿပီး ေထာင္းတာပါပဲ။
အေရွ႕ေတာင္အာရွသားေတြ ကမၻာတလႊားမွာ ျပန္႔ႏွံ႕ေနၾကၿပီဆိုုေလေတာ့
ငါးဖယ္ေတြကလည္း သူတိုု႕ေနာက္ကိုု လိုုက္ၾကရပါတယ္။ ဥေရာပမွာေရာ၊
အေမရိကားမွာေရာ၊ ကေနဒါမွာေရာ၊ ငါးဖယ္ျခစ္ၿပီးသားေတြ အာရွဆိုုင္မ်ား
မွာ ရႏိုုင္ပါတယ္။ ငါးဖယ္ျခစ္ဆိုုလိုု႔ ခ်စ္ဇနီးေျပာျပတာေလး ျဖည့္လိုုက္ခ်င္ပါ
ေသးတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာ ငါးဖယ္က ေစ်းႀကီးေလေတာ့ တခ်ိဳ႕ဆိုုင္ေတြမွာ
ငါးဖယ္ျခစ္ထဲကိုု တျခားငါးကိုုျခစ္ထားတာေတြနဲ႔ ေရာၿပီး ေရာင္းတတ္ပါသတဲ့။
တိုုင္းျပည္က ဆင္းရဲေတာ့ ငါးဖယ္ခင္မ်ာ အေရာေတာင္ ခံရရွာတာကလား။
ဟိုုတရက္က ငါးဖယ္ကိုု ေၾကာ္ၿပီးသုုတ္စားဖိုု႔ ခ်စ္ဇနီးက ငါးဖယ္ေထာင္းခိုုင္း
ရာက စိတ္ကူးေပါက္လိုု႔ေရးလိုုက္တဲ့ စာပါ ။ “င ငါးဖယ္ေထာင္း စားလိုု႔ေကာင္း”
ဆိုုၿပီး ေခါင္းစဥ္တတ္ခ်င္ခဲ့ေပမဲ့ လူရွိန္ေအာင္လိုု႕ ေခါင္းစဥ္ေျပာင္းလိုုက္ပါတယ္ ။
ငါးဖယ္ခ်စ္သူမ်ားအသင္းဖြဲ႕ၿပီး ဘေလာ့ေတြေထာင္၊ ေဖ့စ္ဘုုခ္ေတြဖြင့္လိုု႔ ငါး
ဖယ္အေၾကာင္း ေသာင္းေျပာင္းေထြတလာ ကေရကယာ ေနၾကာကြာစိ စသျဖင့္
ေျပာဆိုုေရးသား ပြါးမ်ားလာၾကမယ္ဆိုုရင္ျဖင့္ ငါးဖယ္ယဥ္ေက်းမႈက အခုုထက္
ပိုုလိုု႔ ျမင့္မားလာႏိုုင္ဖြယ္ရွိေလသတတ္ ။
(ရုုပ္ပံုု ၊ ဂူဂလ္)
1 comment:
ငါးဖယ္သုပ္ၾကိဳက္တဲ့သူမ်ား အသင္းေထာင္ရင္ ပါမယ္ေလ း)
Post a Comment